newsmag.blogg.se

Är avtalsbrott ett brott?

De allra flesta människor har någon gång i sitt liv ingått ett avtal med en annan person eller ett företag. Lite förenklat kan man säga att det som två eller flera företag eller privatpersoner kommer överens om utgör ett avtal. För att ett avtal ska anses ha ingåtts krävs det emellertid ett erbjudande, vilket i juridiska termer kallas anbud, och ett bekräftande svar, dvs. en accept. Utöver dessa krav måste även innehållet i anbudet och accepten vara densamma. Om det är så att den part du ingått avtalet med inte presterar i enlighet med det som ni kommit överens om kan det röra sig om avtalsbrott. Det finns en rad olika lagregler som rör just avtalsbrott och det kan därför vara lite snårigt att orientera sig i lagarna och hålla koll på vad som gäller i olika situationer. Om du har ingått ett avtal med en motpart kanske du någon gång funderat över om avtalsbrott verkligen är ett brott? Om du har suttit och klurat på denna fråga är du inte ensam om det, innebörden av avtalsbrott skapar utan tvekan en hel del förvirring. I denna artikel kommer jag därför att förklara avtalsbrott och särskilt diskutera om avtalsbrott är ett brott.

 

 

Vad är ett avtalsbrott?

 

Om det är så att du ingått ett avtal med t.ex. en entreprenör om renovering av din villa utgör det i de allra flesta fall ett avtalsbrott om entreprenören inte gör det som ni avtalat om. Det kan t.ex. vara så att entreprenören inte färdigställer renoveringen eller på annat sätt inte utför arbetet enligt avtalet. Ett annat vanligt förekommande avtalsbrott är bristande betalning, i detta fall är det istället kunden som inte betalar och därmed inte uppfyller villkoren i avtalet, vilket självklart utgör ett avtalsbrott. Trots att begreppet avtalsbrott i sig indikerar att det är fråga om ett brott är emellertid ett avtalsbrott inte ett brott i den mening som avses i brottsbalken. Brottsbalken är den lag som behandlar den allmänna straffrätten i Sverige, med andra ord reglerna om brott och straff. I juridiskt språkbruk benämns straff ofta påföljd som är en gemensam benämning på olika straff såsom böter och fängelse. Det framgår uttryckligen av 1 kapitlet 1 § i Brottsbalken att brott är en gärning som är beskriven i denna lag eller i en annan lag och som leder till något av de straff som vi kan hitta i brottsbalken. Några regler om avtalsbrott finns inte i brottsbalken och om din motpart bryter mot det avtal ni upprättat kan det inte heller leda till att denne döms till någon av de påföljder som finns för andra brott i brottsbalken, såsom t.ex. fängelse. Ur ett straffrättsligt perspektiv är ett avtalsbrott alltså inte ett brott.

 

Konsekvenser av avtalsbrott

 

Pacta sunt servanda är latin för “avtal skall hållas” och är en grundläggande regel inom avtalsrätt. Med andra ord är det en regel som innebär att ett avtal är juridisk bindande. När din motpart inte presterar på det sätt ni kommit överens om bryter denne mot det juridiskt bindande avtalet. Även om din motpart inte kan drabbas av ett straff enligt brottsbalken kan civilrättsliga sanktioner såsom skadestånd eller prisavdrag bli aktuella. Om avtalsbrottet är väsentligt kan den skadelidande parten t.om. häva avtalet. Att något är väsentligt innebär att det har stor betydelse, i detta fall för den part som drabbas av motpartens avtalsbrott. Personerna som ingått avtalet kan även sinsemellan ha kommit överens om vilken sanktion som ska bli aktuell vid avtalsbrott. Avhjälpande, prisavdrag, innehållande av betalning och hävning är några av de vanligaste sanktionerna.

 

Vad du kan göra om du anser att din motpart begått avtalsbrott

 

Om du har lidit skada av att din motpart begått avtalsbrott kan det, som jag tidigare nämnt, leda till konsekvenser för den som inte presenterat i enlighet med vad ni kommit överens om i avtalet. Det är viktigt att du har koll på vad du och din motpart avtalat om och vilka rättigheter du har i situationen. Ett gott råd är att ingå skriftliga avtal eftersom det annars blir svårare att bevisa vad ni kommit överens om, vilka detaljerna var i avtalet och att ett avtal överhuvudtaget ingåtts. För till exempel ett entreprenadavtal kan dock anbudet och accepten vara muntliga vilket är precis lika bindande för parterna som om avtalet ingåtts skriftligen.

 

Frågan är emellertid vad du bör göra om du anser att din motpart begått avtalsbrott. Som skadelidande part i avtalet är det första steget du bör vidta att skriftligen uppmana din motpart att rätta till det avtalsbrott denne står skyldig till. Privatpersonen eller företaget som du ingått avtalet med kan vid ett avtalsbrott även i vissa förutsättningar kräva att få avhjälpa avtalsbrottet. Med andra ord rätta till saker och ting. Det kan ta lite tid för din motpart att åtgärda avtalsbrottet men en rättsprocess kräver både mycket tid och pengar varför det alltid är mer fördelaktigt att ge din motpart en möjlighet till rättelse. Om det föreligger ett väsentligt avtalsbrott har du även rätt att häva avtalet. De presentationer ni har avtalat om behöver i en sådan situation inte fullgöras. Detta betyder att du som t.ex. beställare av en renovering inte behöver betala och entreprenören inte prestera. Om du drabbats av ett avtalsbrott kan det vara betryggande att få hjälp genom hela processen.