newsmag.blogg.se

Revision är positivt både internt och externt

 

 

 

 

En revision skapar en trygghet och ger styrelsen en bättre insikt och kontroll över verksamheten och bolagets ekonomi. En revision görs alltid av någon som är oberoende. Med det menas att det inte är någon som själv har ett intresse för att företaget ska göra en vinst som är den som granskar förvaltningen. Det innebär i sin tur att företagsledningen kan få många nyttiga tankar och insikter kring hur förvaltningen kan förbättras så att företaget kan blomstra. 

Det är tidskrävande att driva ett företag och det kanske inte alltid finns tillräckligt mycket tid över för att fundera över beslut som kommer påverka bolagets ekonomi och ställning. I sådana lägen kan en bra revisor vara till nytta eftersom denne har förståelse för bolagets situation och kan bidra med sina tankar och råd. Att ha en auktoriserad revisor minskar därmed risken för att man kommer göra felaktiga belsut som framöver kommer stå en dyrt. ‘

En revision är således bra för den interna driften av företaget, men även externt är det något som ökar förtroendet och som bidrar till en mer stadig ställning. Ska man exempelvis ansöka om ett banklån och kan visa att man har en revisionsberättelse kommer de som ska låna ut pengar till verksamheten vara tryggare eftersom de vet att det finns någon som har gått igenom hela ekonomin och förvaltningen, utan att de själva har något att vinna på att framställa verkligheten på ett annat sätt än hur den egentligen ser ut. 

Sammanfattning om revisionsberättelser

En revisionsberättelse är ett dokument där bolagets revisor sammanfattar de slutsatser hen har kommit fram till under granskningen. Dokumentet ska bland annat visa på om företaget på ett korrekt sätt framställer bolagets ställning och dess resultat. Revisorn ska också uttala sig om ifall årsredovisningen följer god redovisningssed. Såväl internt som externt är en revisionsberättelse och en revision något positivt. Den kan hjälpa en att expandera bolaget, att frigöra kapital och den ger företaget ett större förtroendekapital gentemot utomstående intressenter. 

Hitta en billig auktoriserad revisor

Vill du veta kostnaden för en auktoriserad revisor? Då kommer du ha nytta av vår tjänst. Det är gratis att skicka in en förfrågan via vår hemsida och när vi har tagit emot din ansökan kommer vi skicka den vidare till de revisorer och revisionsbyråer som vi samarbetar med. Eftersom vi gör det jobbet åt dig behöver du inte själv lägga ner tid på att hitta kandidater att jämföra med varandra. De revisionsbyråer som kan bistå dig kommer ta kontakt för att gå igenom vilka önskemål företaget har och för att ge en offert. Det är i samråd med revisorn eller revisionsbyrån alla ramar för ett eventuellt avtal sätts, vi fungerar endast som en mellanhand för att knyta kontakter mellan revisionsbyråer och företag.

Vanliga frågor om revisionsberättelser

Vem får göra en revisionsberättelse?

Om ett företag är skyldigt att skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket så ska revisionsberättelsen och revisionen göras av en auktoriserad revisor. Bolag som inte är tvungna att skicka in årsredovisningen kan ändå välja att ha en revisor, men då behöver inte denne vara auktoriserad och revisionsberättelsen behöver inte heller skickas in till Bolagsverket. 

Vad innehåller en revisionsberättelse?

En revisionsberättelse innehåller en sammanfattning av de insikter som revisorn tillskansat sig under revisionen. Revisorn ska bland annat uttala sig om ifall årsredovisningen följer redovisningslagen och om företagets balans- och resultaträkning är med sanningen överensstämmande. Vidare ger revisorn också en rekommendation kring vad stämman ska besluta om fördelning av förlust/vinst och om ansvarsfrihet för styrelsen.

Hur skickar man in en revisionsberättelse?

Revisionsberättelsen ska ses som en del av årsredovisningen och skickas in till Bolagsverket tillsammans med den.