newsmag.blogg.se

Vad är fetma? BMI-index, orsaker, behandling och statistik
 

Fetma är en term som, väl, väger mycket, på grund av varierande kulturella normer och stigmatiseringar om kroppsstorlek och form. Men i denna artikel kommer vi att fokusera på Världshälsoorganisationens (WHO) definition: onormal eller överdriven fettackumulering i kroppen som utgör en risk för din hälsa.

I världen har förekomsten av fetma tredubblats sedan 1975, enligt WHO. Och de sociala och ekonomiska konsekvenserna av fetma har djupgående effekter i hela Sverige och runt om i världen.

Men vi har bra nyheter: fetma kan förebyggas naturligt eller behandlas med aptitdämpande mediciner såsom Reductil.

 

Fetma och BMI-index

Fetma bedöms i allmänhet med hjälp av body mass index, eller BMI.

BMI tar hänsyn till både en persons längd och vikt och uttrycks i kilogram per kvadratmeter (kg/m2).

BMI-nivåer för vuxna kategoriseras enligt följande:

·         Normalvikt: 18,5 till 24,9

·         Övervikt: 25 till 29,9

·         Fetmaa: 30 eller högre

Fetma klassificeras vidare som:

·         Fetma i klass 1: BMI = 30 till 34,9

·         Fetma i klass 2: BMI = 35 till 39,9

·         Fetma i klass 3: BMI 40 eller högre

Hälsoriskerna i samband med BMI kan variera något beroende på etnicitet. Asiater kan ha ökade hälsorisker vid lägre BMI. Vissa studier har funnit att svarta människor, å andra sidan, har lägre kroppsfett och högre muskelmassa än vita med samma BMI; vilket innebär att de vid samma BMI kan ha en lägre risk att utveckla fetma-relaterade sjukdomar.

BMI är en bra utgångspunkt som ett screeningsverktyg, men eftersom det bara tar hänsyn till höjd och vikt, och inte muskelsammansättning eller andra faktorer, är BMI en ofullkomlig mätning.

Dödlig fetma

Vissa hälsoorganisationer hänvisar också till personer med en extrem mängd övervikt som sjukligt överviktiga, oftast de som är 45 kg eller mer över sin idealvikt.

Förutom att störa livskvaliteten kan klass 2 eller 3 fetma (ett BMI på 35 eller högre) skära av nästan fyra år av ditt liv jämfört med de som har en normal vikt.

 

Fetma: Orsaker och riskfaktorer

Följande förhållanden och faktorer kan sätta dig på en högre risk för fetma:

Beteende: Att inte få regelbunden fysisk aktivitet och att ha ohälsosamma matvanor kan bidra till fetma.

Miljö: Att leva under förhållanden som inte möjliggör och uppmuntrar motionering och tillgång till hälsosam mat kan öka en persons chanser att utveckla fetma. Barndoms motgångar som misshandel är också förknippade med en högre risk för fetma.

Genetik: Familjens historia, som involverar en komplex blandning av ärftliga anlag och miljöfaktorer, kan påverka risken för fetma.

Andra sjukdomar: Cushing’s syndrom, depression och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är bland de sjukdomar som är förknippade med fetma.

Läkemedel: Vissa mediciner kan orsaka viktökning, till exempel steroider och vissa antidepressiva medel.

Ras och etnicitet: Om man är svart eller latinamerikansk löper man större risk för fetma än om man är vit eller asiat.

Socioekonomisk status: Människor som inte har en högskoleexamen har en högre risk för fetma än människor som har det.

 

Reductil som behandling av fetma

Sibutramin, sål i Europa under namnet Reductil, har använts för dess aptitdämpande egenskaper i syfte att uppnå viktminskning hos patienter med fetma.

Reductil är en medicin som används för att hjälpa personer som är överviktiga - dvs. med ett kroppsmassindex (BMI) ≥ 30 - att gå ner i vikt.

Riskfaktorer inkluderar:

·         Diabetes;

·         Hyperlipidemi;

·         Hypertoni.

Om du vill prova Reductil för att gå ner i vikt snabbare kan du beställa piller på blibrunutansol.bz.

Så här verkar Reductil

Reductil innehåller den aktiva ingrediensen sibutramin, som verkar genom att öka halten av två kemikalier som finns i hjärnan (serotonin och noradrenalin) som reglerar aptiten. Dessa kemikalier skickar signaler som berättar för en person att de blir hungriga och behöver äta, eller att de är mätta och ska sluta äta. Sibutramin orsakar en ökning av kemikalierna som orsakar en känsla av fullhet eller mättnad (dvs. det undertrycker aptiten) och kan därför bidra till att minska mängden mat en person äter.

Reductil kan också öka graden av individens vilometabolism, eller mängden energi de förbrukar när de vilar.