newsmag.blogg.se

Väck känslor med historiska motiv
 

Vår gemensamma mänskliga historia är på många sätt väldigt speciell. Och oavsett vad vi själva vill så påverkas vi av den. Vi har tittat närmare på fem sätt för dig att ta kontroll över ditt känsloläge med historiska motiv.

Historia finns överallt. Men i hektiska tider är det långt ifrån ovanligt att man glömmer bort hur stor inverkan den har haft på såväl vår gemensamma kultur, som våra individuella liv.

Genom att pryda dina väggar med historiskt inspirerade motiv kan du låta dig påminnas, inspireras och motiveras av historiska skeden som format vår nutid. Här är några tips för dig som vill ta kontroll över hur historien påverkar din vardag.

Lycka och nöje – Med det glada tjugotalet

Glada tjugotalet har fått sitt namn för att det var en kulturell nytändning efter de förödande effekterna av första världskriget. God ekonomi, kvinnlig rösträtt, och ungdomskultur blev norm.

Få kunde nog på den tiden ana att det endast var en liten lucka av lugn innan börskrasch, upprustning och ytterligare världskrig skulle bli vardag. Numera är decenniet en symbol för bekymmerslösa tider och optimism.

Hopp, tro och misströstan – Med krigsposters

Det är lätt att endast se det negativa i krigstider. Men dessa perioder präglas samtidigt av hopp, samhörighet och en tro på framtiden. För annars skulle det inte finnas någon anledning att ens kriga.

Vad som är unikt med krigsposters är att de har förmågan att påminna oss om såväl det värsta som det bästa som går att finna i mänskligheten. Därför fungerar de ofta som både inspiration och varnande symbolik.

Smaker och lukter – Med öl, vin, sprit och allehanda laster

Smak- och luktminnen är knappast att underskatta. Vad som gör dem speciella är att de går att väcka på ett flertal sensoriska sätt. Rätt val av dryckesposter kan lätt bli en portal till en särskild unik stämning som en gång i tiden faciliterades av en viss fest eller middag.

Med att mat och dryck är och förblir en stor del av våra respektive liv. Därför hittar man alltid något som man kan relatera till inom denna särpräglade nisch.

Spänning, avslappning och nya minnen – Med reseposters

Att resa i både tid och rum är inte nödvändigtvis omöjligt. Tvärtom kan man med reseposters väcka både egna reseminnen och historiska händelser. Genom att välja reseposters med historiska motiv så kan du påminna dig om skeenden, platser och evenemang som format dig och vår samtid.

Trots att resande kommit att förknippas med samtida turism så är det en företeelse som var minst lika vanligt i antikens rom, som i dag. Kanske är det därför som resande även är eftertraktat som historiskt motiv.

Fart och flärd – Med motorer och flyg

Bilar, kraftmotorer och flyg är starka symboler. De representerar allt ifrån upptäckaranda till innovation och individualitet. Att välja posters med motorcyklar, bilar och flygplan kan väcka ett stort antal högst individuella känslor som på många sätt beror på dina egna associationer.

Oavsett om du har särskilda favoritfordon eller bara gillar idén om frihet via transport så finns det många fordonsposters som väcker känslor.