newsmag.blogg.se

Jämna ut gräsmatta i din trädgård

Känner du att du behöver jämna ut gräsmattan i din trädgård för att robotgräsklipparen fastnar lätt i terrängen? Här berättar vi hur du går till väga.

 

 

Vem drömmer inte om en tät och jämn gräsmatta precis som en golfgreen. Av den anledningen är det säkert värt att lägga ned lite kraft och möda på att få gräsmattan jämn. Det leder också till att grästillväxten gynnas.

 

Varför bli gräsmattan ojämn?

Det finns många orsaker till att gräsmattan blir ojämn. Gräsmattan är full av levande organismer som gör att hål och gropar uppstår. Du kanske tidigare har låtit något företag tagit bort dina stubbar. Efter stubbfräsning har det blivit kvar vedrester som har förmultnas i jorden. Det leder att det bildas svackor där det tidigare har stått en stubbe. Andra faktorer som påverkar markens jämnhet är grävarbeten, hål efter sorkar eller mullvadar.

 

Jämna ut mindre ojämnheter i gräsmattan

Att jämna ut mindre ojämnheter är lätt och behöver inte vara ett större jobb för den händige gräsentusiasten. Börja med att klipp gräset kort för det kommer att underlätta själva arbetet. Lägg sedan på ett lager med sandrik dressjord över ytan som behöver jämnas av. Jämna sedan av markytan genom att arbeta in toppdressen med en dressraka. På så sätt blir du av med alla mindre ojämnheter i gräsmattan.

 

Om inte jordlagret är djupare än 2 centimeter så kommer gamla gräset att växa igenom. Är det däremot glest med gräs på de ställen som du vill jämna av så lönar det sig att så nyss gräs innan du lägger på toppdressen. Håll sedan marken fuktig i några veckors tid för att det nya gräset ska gro.

 

Jämna av större gropar i gräsmattan

Om groparna är djupa är det bättre att ta vara på gräset. Det gör du genom att frigöra det översta gräslagret från marken med en spade. Skär upp små kvadrater av gräs med spaden. Fyll igen hålen med sandrik jord och lägg sedan tillbaka grästorven när gropen är fylld.

 

Slutligen lägger du på med att lager av sandrik toppdress och jämnar av mindre ojämnheter med dressrakan.